Karácsonykor a meghittség lengi be az otthonunkat, és a díszes ünnep mellett nem maradhatnak el a finomabbnál finomabb ételek sem. Ha viccesek akarunk lenni azt mondhatnánk itt az ideje visszaállítani a mérleget legalább három kilóval. Egy kis tudatossággal azonban elkerülhető az újévi fogyókúra.
Ízletes és mutatós, mégis sportbarát, gyomorkímélő ételeket is kínálhatunk az asztalra és még extrém hozzávalók, sőt a desszertről való lemondás sem feltétlenül szükséges.
Ha levesben gondolkodunk, könnyen ünnepi hangulatot teremthetünk egy idényjellegű krémlevessel.
A sütőtök magas rosttartalmú, így jótékonyan segíti a táplálék megfelelő megemésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. Remekül telít, viszont nem jelent túl nagy kalóriabevitelt. A sütőtök, A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és cinkben gazdag, amelyek serkenti az immunrendszer megfelelő működését.
Levesként és tésztaszószként, vagy rizottóban is remek választás lehet.
Ehhez hasonló ízvilágot teremthetünk az édeskrumpliból készült levessel is, ami a többi zöldségféléhez képest sok fehérjét tartalmaz. Értékes ásványi anyagokban gazdag: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Alacsony kalóriatartalma miatt akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
A legjobb, ha helyi termelőtől, frissen szerezzük be ezeket a zöldségeket, így az ízélmény garantált lesz.
A sütőtök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után is. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, de a gyümölcsökkel ellentétben, először az izomglikogént töltik fel és csak utána a májglikogént. Ez főleg akkor fontos, ha izmot vagy tömeget szeretnénk építeni, de az atlétikus edzést végzők számára is hasznos lehet.
Sütőtök vagy édesburgonya krémleves recept:
Hozzávalók:
fél kg zöldség (édesburgonya vagy sütőtök), 1 közepes burgonya, egy kis fej hagyma, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A hagymát (lehetőleg kókusz) olajon pároljuk, rátesszük a zöldségeket, felöntjük annyi lével, hogy ellepje, sózzuk és megfőzzük. Turmixoljuk, beletesszük a tejszínt és fűszerezzük.
Ünnepi főételnek kitűnő választás a pulykasült, ami az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú fehérje. A pulykamell zsírtartalma minimális, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza.
A pulykahúsban megtalálhatók a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges B-vitaminok, illetve az ereket erőstő K-vitamin is. Magnézium, kalcium és kálium tartalma a szervezet normál működéséhez szükségesek. Magas foszfor tartalma a csontok építéséhez és az ízületek egészséges megtartásához szükséges.
Köretnek válasszunk hozzá idénynek megfelelő párolt zöldséget, ami lehet vöröskáposzta, cékla, répa, kelbimbó, zöldbab, spárga és lilahagyma, akár lekvárként is.
Íme egy ízletes recept ínyenceknek:
Aszalt szilvával töltött pulykamell:
Egy kb. másfél kg-os pulykamellet pácoljunk egy napig sós, borsos, szárnyas páclében. Másnap szúrjuk át hosszában egy éles késsel, fakanállal tágítsunk a résen vigyázva, mert a pulykahús könnyen szakadhat. Tömjük meg egy-két csomag aszalt szilvával és cérnával varrjuk be a rést.
Egy hőálló tálban vagy tepsiben karikázzunk fel három gerezd hagymát úgy, hogy jusson a hús tetejére is. Sózzuk meg, majd öntsük fel két dl rozéval. Lefedve süssük 190 fokos sütőben 75 percig, ezt követően öntsük le a levét egy külön edénybe és még 25 percig pirítsuk. Akinek még szilvával is túl száraz a pulykahús, kicsit bűnözhet és belegöngyölheti baconbe és a pecsenyelé felhasználásával ízletes mártást is készíthet mellé. Ehhez olvasszunk fel 3-4 dkg vajat, futtassunk meg benne fél fej hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát. Sózzuk és keverjünk el benne 2 evőkanál lisztet, kis adagokban adjuk hozzá a pecsenyelevet és ha szükséges még bort. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Napokig friss ebédhez juthatunk ezzel a főétellel és párolt zöldséggel, szilvával párosítva garantáltan jól fogunk jóllakni.
Végül a desszertről sem feledkezhetünk meg. Itt már liberálisabb felfogás szükséges, hiszen a klasszikus bejgli, mézeskalács, mákos guba nagy mennyiségben semmiképp sem jelentenek egészségbarát választást. Nyilván mi sem tudunk ezeknek ellenállni, de ha valaki szeretne egy kis reformot vinni az édességbe, akkor mutatunk pár használható receptet:
Meggyes gesztenyegolyó:
Olvassz meg két evőkanál kókuszolajat és egy aprítógépben dolgozd el 20-25 dkg édesített gesztenyepürével, ami kapható akár cukormentes változatban is. Formázz kis golyókat és helyezz a közepükbe a kinyomkodott meggyet, összesen kb. 20 dkg meggy elegendő. Beleforgathatod kekszmorzsában, kókuszreszelékbe, kandírozott gyümölcsökbe, de akár csokiba is.
Chiapuding:
Hozzávalók:
80 g fagyasztott ribizli, de lehet áfonya, kiwi, gránátalma az ízlésünknek megfelelően
5 evőkanál chiamag
5 dl mandulatej, kókusztej (nem a kókusztejszín) vagy más növényi tej
6 teáskanál juharszirup vagy agavészirup vagy méz (ízlés szerint csökkenthetünk-növelhetünk az adagon)
1 teáskanál vaníliakivonat
2 csipet só
Elkészítés:
A tejbe beleszórjuk a magokat.
A szirupot, a vaníliát és sót hozzáadjuk, összekeverjük, és ne hagyjuk magára, mert összeragadnak! Hideg tejben nehézkesebb a folyamat, mint langyos vagy meleg tejben, de ne forraljuk!
Közben vegyük elő a fagyasztott ribizlit a mélyhűtőből.
Néhány órára tegyük hűtőbe, de lehetőleg ne éjszakára, mert hűtés közben jó, ha néhány alkalommal átkevergetjük. A magok ezalatt megdagadnak, és pudingossá válik a desszertünk állaga.
A kiengedett ribizliből vegyünk ki néhány egész, ép szemet díszítésnek, a többit botmixerrel turmixoljuk le. Ha túl sűrű, adjunk hozzá pár teáskanál vizet vagy még jobb, ha a ribizli kieresztett levét.
A pudinggá dagadt chiamag keveréket adagoljuk ki négy-hat pohárba vagy tálkába olyan formában, hogy mutatós legyen benne a ribizlikrém. Ha ügyesek vagyunk, játszhatunk a ferde ribizlikrém-csíkokkal a pudingban. Ha biztosra akarunk menni, maradjunk a vízszintes csíkozásnál!
A szép ribizliszemekkel díszítsük a pudingokat.
Sült túrótorta bogyós gyümölcsökkel:
Hozzávalók 8 szelethez:
50 dkg túró
5 db M-es méretű tojás
2,5 dl tejszín
5 dkg durumliszt
5 dkg cukor vagy stevia ízlés szerint
1 citrom héja
15 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott, felolvasztva)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Tegyük a túrót egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a tejszínt, botmixerrel krémesítsük. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, még mindig a botmixerrel keverjük, majd fakanállal keverjük hozzá a durumlisztet, a reszelt citromhéjat. Édesítsük ízlés szerint kevés steviával. 18-20 cm-es, kivajazott, lisztezett/szilikonos tortaformába öntsük a krémet, szórjuk a tetejére a gyümölcsöt, és 1 óra alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább 2-3 órára.
Tudjuk, hogy a Duchenne betegséggel élőknek különösen fontos a megfelelő kalóriabevitel és a helyes táplálkozás, ezért reméljük a sport és egészségbarátok mellett hasznos tippeket kaptatok Ti is.
Ha ennétek a titkos családi recept szerint készült diós-narancsos, garantáltan egészséges kézzel készült szaloncukrunkból, gyertek el december 15-én délelőtt Mánfára a csodákkal teli adventi vásárunkra.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!
Comments